Pages

Wednesday, April 6, 2011

Kisah Budak Putus Cinta

Suatu petang di warung bihun sup utara. Area Pantai Dalam Bandar Kuala Lumpur. Bersebelahan dengan Bukit Angkasa. Walaupun tiada pantai disitu. Tiada juga Syeikh Muzaffar menaiki angkasa disana. Namun itulah nama. Hiasilah nama anda walau ianya amat berbeza dengan identiti anda.

Sedang menghirup sup yang panas. Bersama Mat yang leka dibuai mimpi bihun sup. Hujan yang turun renyai-renyai buatkan hati bertambah dibuai. Adakah ini tandanya daku mula berhati jiwang.



Tiba-tiba datang seorang pemuda. Rambut serba belah tengah. Dengan gaya yang agak skema bagiku jika dibandingkan dengan zaman 'stylo'nya anak muda kini. Baju tertulis "Girlfriend Wanted". Seluar jeans berkaki kecil. Kasut Converse. Baru ku teringat..ini fesyen Jaguh Lebuh Raya. Sudah mungkin tidak layak baginya berada di Red Carpet ABPBH..Namun apa ada pada baju, andai jiwa seindah berlian.. Asalkan dalam hati ada taman...

Amir ( bkn nama sebenar ) : Assalamualaikum Ustaz kita..

Aku   : Waalaikumsalam orang muda kita..apa cer...dari mana hendak kemana..

Amir  : Dari bandar hendak ke muara...hehe..

Aku   : meh duduk-duduk minum dulu...order apa yang patut.

Amir  : Ustaz ada apa kat sini. Rindu bihun sup ka..

Aku   : Saja dah lama tak pekena bihun sup...Nama apa tak tau..

Amir  : Amir..Saya sekarang dok kerja di Mid Valley ustaz. Kerja Restoran. Dak ustaz...saya sebenarnya ada problem ustaz. Problem nih memang malu nak cerita. Tapi dah parah sangat dah.

Aku   : Apa dia cek...belum masuk gear satu berkenalan ko dah bawak mai problem..kotla nak bawak durian ka..boleh kita aqiqah ramai2 kat sini...Besaq sangatka problem tu..

Amir  : Masa itu golden ustaz..straigh to the point..Tak la besar sangat ustaz, tapi tiap malam kita tak boleh tidoq. Ni Rahsia Pohon Cemara punya kisah..Ini kes putus cinta ustaz!!! Awek saya dah takmau kat saya...dia nak kat orang lain..Mahligaimu Dari Airmataku ustaz..nyanyian Kumpulan Lestari.

Aku   : Aik...muka sikit punya brutal pun pasang awek ka...Dahsat..

Amir  : Ustaz jangan perli saya..tapi nak buat camana, dah tak boleh nak elak. Moto boleh pacak satu tayar..Lampu motor boleh menyuluh bulan..Tapi bab awek ni tersungkur ustaz..Nyanyian Rindu Buatmu..

Aku   : Betol2..sapa yang tak sedih kalau clash..Brutal-brutal jugak..tapi main dengan cinta Lukaku Lukamu Jua ni..mana boleh tahan..camana boleh putus tuh..setori sikit..

Amir  : Ntahla ustaz..hari tu saya tak dak kredit. Tetiba sahaja dia cakap saya ni tak respon sms dia. Saya dah topup, call dia balik, tapi dia tak angkat sampai kesudah..Luka Lama Berdarah Kembali ustaz..

Aku   : La...takkan sebab tu saja..manala nak tau dia tak angkat sebab dia buat-buat merajuk main cerita hindustan..Perempuan ni dia suka dipujuk...Laki kena jadi macam Tam Spider.."Relaku Pujuk"..

Amir  : Andai Dapat Ku Undurkan Putaran Dunia..Pujuk mender nya ustaz..tup tap tup tap dia dah pasang BF baru..Nak cakap hensem, saya hensem lagi...cuma dia smart dekat baju jer..style katakan..Pompuan sekarang kadang suka tengok style baju pakwe jer..

Aku   : Isy2..belum habis tempoh iddah dia dah cari 'balak' baru. Yang ko pun satu..Dah takdak awek lain ker sampai teringat dekat dier. Ubat aper dia pakai sampai ko tak leh lupa kat dia..Dirantai di Gelangi Rindu..

Amir  : tak boleh la ustaz..Hati ni tak boleh pi la..dok teringat kat dier jer..walaupun dier siap naik keta dengan pakwe baru depan mata kita..Macam nak siku jer side mirror keta pakwe dia..Dia ingat moto Yamaha LC saya ni cikai ker..


Aku   : Tu la ko...naper tak tukar pakai keta..pakai baju style2 skit..Dah dia buat cenggitu kat ko, masih lagi boleh tunggu. Kalau ustaz, dah lama tinggalkan awek gitu. Banyak lagi cikaro kat luar sana. Ko tak rasa macam diperbodohkan ker...walaupun ko tu budak U, namun ustaz tengok ko ni senang-senang jer kena tipu dengan GF ko tuh...Tak payah la suka dekat dier lagi..Nanti ko mesti dapat yang lebih baik dari dier.

Amir  : Saya ni dah tahap tak boleh pikir lagi ustaz. Masalah negara boleh lagi nak handle. Masalah aweks ni ustaz...aduhh..Saya dah tak kisah orang nak cakap aper kat saya. Mat Jiwang ker, Mat Bunga ker...yang penting awek saya tu saya nak balik..

Aku   : Ya Allah...dah terang lagi jelas dia buat ko macam tu, ko nak lagi dekat dier...Ko tau tak, yg dia cakap ko tak balas sms dier tuh hanya sekadar alasan jer. Dia nak cakap ko yang salah dalam Hubungan nih. Padahal dia yang dah ada BF baru. Dia cari alasan lain nak cover. Perempuan ni dia pantang digelar 'curang'. Kalau dia dah berkenan dengan orang lain pun dia tetap akan setia dengan BF lama. Sebab bagi  perempuan, curang tuh dikira jahat habis..tapi kes ko ni dah terbalik..

Amir  : Saya paham tuh memang alasan tak logik. Dia saja nak putuskan hubungan dengan saya. Bukan sebab saya tak balas SMS dia... Tapi ustaz...ni hati ni..Dah terlalu sayangkan dier..

Aku   : ya rabbi..Lupakan saja dia tu. Selalunya lelaki yang curang...Ni terbalik pulak..perempuan yang curang...mana boleh..Pantang lelaki dicurangi...Sia-sia ko pakai kasut converse..kalau ustaz, dah lama kasut tu melekat di wajah GF ko...hahah ( Aku sengaja membakar semangat..)

Amir  : Kalau dah hati tak boleh lupa macamana ustaz...bagi la ayat al-Quran yang boleh saya lupakan ex GF saya ustaz..

Aku   : Dalam al-Quran tak dak ayat khusus untuk lupakan si Aweks.. Namun ayat seluruh ayat al-Quran adalah penawar yang apabila dibaca, difahami, dihayati...membuatkan kita melupakan Cinta yang lain selain cinta ilahi...

Amir   : Ok2 ustaz..saya cuba..tapi...Erkk...kalau dah cuba tak boleh jugak ustaz...caner..ada tips lagi dak?

Aku    : Kalau ko tak boleh lupa jugak..ko pegi ketuk Pakwe awek ko tu dengan batu besar, lepas tuh ko bunuh Pakwe dia...pastu ko kena tangkap..ko masuk penjara. Last sekali ko mintak dekat warder penjara ko tu, nak buat permintaan terakhir... Ko pinjam kat diorang radio, kaset dan gitar...Last skali ko rakam nyanyian terakhir untuk bekas GF ko...Nyanyian Dalam Penjara..."Bertahun Sudah Ku Menunggu Dirimu...Akhirnya Kau Menjadi Milkku..."...habis cerita..



            Kisah pertemuan Amir dan Aku sangat panjang. Kisah suka duka nya dikongsi bersama. Puas aku penat menasihati. Jawapan yang sama..."Saya tak boleh lupakan si dia"..

           Macam inikah kisah cinta? Kawan-kawan kat luar sana. Si pembaca semua....nak tanya korang nih. Betulkah macam ni punya teruk orang yang putus cinta?...Betulkah lelaki jugak boleh jadi kurang siuman bila ditinggalkan awek mereka?

Lagu 'Butakah Cinta' nyanyian Spring itu tak memberi peringatan kepada kita ker? Sengaja nak tanya geng rock leleh diluar sana. Kot-kotla korang ada kisah ditinggalkan cikaro..jomla kongsi perasaan..

Cer citer...cer citer..

      

44 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum ustaz.

nice post. :)

ustaz, bukan ke wanita itu merupakan masalah paling yang melemahkan lelaki.

but for me, kalau ada pegangan yang kuat, sekuat manapunlah dugaan, InsyaAllah boleh atasi termasuklah masalah hati.

:)

EB said...

Ustaz Hasrizal ada ckp smua ni dlm topik 'Dibius Cinta'..
"Cinta itu bukan sekadar buta. Cinta bukan sekadar membius kewarasan minda, tetapi cinta yang mengeret kesesatan yang akhirnya mengheret manusia ke dalam kesesatan yang nyata".. hihihi..

ini aku... said...

tapi sebelum tu kita selami dulu maksud cinta...baru kita tau apa dia erti cinta yg sebenaq n then baru kita leh settle masalah brader tu...

Anonymous said...

there's no love before marriage...hehehhe

Wafiy Suzly said...

ada, malu ar nak citer kat ustaz, haha

Ar-Rasyid said...

Salam Ustaz. Cerita yang menarik ! Isi yang menarik ! Memang Layan habeh baca cte nie..Tak kering gusi saya dibuatnya.. Tersengih saya sorang2 bila macam story nie,sampai kawan2 saya pon dh naik heran. ?? bila saya bagi depa baca sama, depa pown dah berjanggkit.. :))

[cucu Hj Hassan] said...

hahaha, ustaz sgt lawak. adesh. kalau btol2 ada pegangan, insyaAllah boleh lupakan perempuan tu. dan setia dengan cinta-Nya. saya pun ada stori. nak citer. tapi segan T_T wassalam

normi nieza said...

Syahdu tol kisah cinta mamat nie.Macm dah tak der wanita lain kat ats dunia nie yg lbh baik dr aweks dia tu....Bnyk2 kn berdoa moga Allah pertemukan dgn jdoh yg lbh baik.

meera said...

as salam ustaz.. ya allah..ske btol sys bce post ustaz..tergelak sorg2 sy...hehehe...seronok dpt bce ustaz...

CikBulat said...

huisy.. cinta memang bahaya.. :)

norul said...

salam ustaz...
kadang2 betul gak ada lelaki yang tak leh lupa awek lama...walaupun dia dah beranak pinak dan mendapat isteri yang baik dan sempurna...katanya cinta pertama susah nak lupa...erm

tapi bagi perempuan cinta pertama tu mungkin hanya kisah kenangan jer...baik mereka setia pada yg kedua andai kedua itu memberi kesempurnaan

Anonymous said...

USTAZ , saya ada kawan , lelaki yang sudah 3 kali putus tunang , dan yang terbaru ini, bakal tunang dia meninggal kerana eksiden , sebelum kejadian itu , dia mengalami sakit yang teruk ,mungkin sebab kecewa tunang dia tinggalkan dia , mula-mula dia ok , tapi makin lama dia menjadi tak terurus . ramai yang ckp dia jadi kurang siuman , sangat kesian , sampai sekarang dia menyendiri , kawan2 telefon dan mesej pun tak reply .

Anonymous said...

BETULL.. Hanya cinta selepas kahwin yang sebenar-benar cinta.

akulah ASYRAF said...

Dulu ader sorg brader tuh...dia minat dkt sorg aweks tuh...tapi awek tuh suka dua orang sekali!!..

Dia ada sorg lagi BF yg juga dia sayang..
"Aku kau panggil sayang...dia kau panggil sayang...mana satu mahumu"..

Yang peliknya..brader tu cakap "Saya sanggup bermadu"...

Apa kes?...

Anonymous said...

Alhamdullilah Ustadz. Kami boleh bljr drpd pengalaman org. Cinta kpd yg Ilahi adalah yg terbaikkk ... :) Lpas ni,boleh tak ustadz ceritakn kisah-kisah pngjran mengenai cinta pd zmn dahulu. Org-org skrg kurang didedahkn dgn keindhan cerita pd zmn dahulu.

alienated said...

terbaek laa ustaz~

alienated said...

terbaek2...biase pompuan yg ditinggalkan buaya..neh sungguh2 terbalik..ish3...

Anonymous said...

bagus punya ustaz bagi nasihat dengan perangat tapi apekena brader tu macam le pompuan 1 je la ni pompuan 10 laki 1 ape tunggu cari le lain....ni tak berkasih pada yg tak sudi...adeke lelaki bermadu .geli eh dengor penin penin budak zaman sekarang adik bawa le insaf.....

Anonymous said...

memang best...part goreng kaw2 tu yang paling lawak.adoiii la

nabiela said...

kelakar gak IM kita ni .

Anonymous said...

salam ustaz

kes apa pulaklah brader tu kan. rosak sudah pemikiran agaknya. Astaghfirullah..

gadees said...

ustaz, superb story ustaz :)

ske cite cite cani coz membangkitkan lagi smgt sy tuk tros mncri cinta after nikah :)

insyaAllah

adilah said...

sy masa d U dulu masuk kategory awek brutal. heart breaker. bila dah kerja baru ada serious boyfriend. ingatkan nak kawen la. sekali dia tinggalkan saya. sy x pernah terfikir yg sy boleh menangis pasal pakwe. yg lebih haru ambik masa setahun nak lupakan dia. padahal dia bukan best pon. dah la tak hensem. pendek&boroi. die-hard smoker. pointer cukup makan. gaji sy lg tinggi & bermacam-macam lagi.
bagi sy, skill menangani permasalahan cinta ni terletak pd jati diri. bukan gender

akulah PAIE said...

hahahahaaa..
xleh blah..

Nur annisa' said...

astaghfirulahalaizim..lelaki plak da sanggup kna madu? haha.. klu cm citer ustaz ni..mmg da byk llaki cm 2..cinta buta la knon.. la takrabuzina.

si cokelattte said...

HAHAH,, dayus tuh,, besa la ustaz.. cintan cantun.. kes yg ustz cite tu kes org muda2 sangt tuh,,, budak2... heeh,,,nnti die pandai sendirik2,, kalau iman tak kuat takot nye nnti die bakor je uma awek die tuh.. ayat suci alquran je pengubatnye.. pecaye la.. huhu.. wasalam.

Anonymous said...

ustaz, benda putus cinta ni sakit juga, tapi kena ambik masa tuk ubat....paling penting xboleh putus harapan pada allah

nurzier said...

Ali n Abu (bkn nme sbnar) mnat kat Leha..(ni pon bkn name sbnar) padahal Ali n Abu tu bff(konon nye..)
Beriye la si Ali n Abu ni nak pikat Leha ni..sampai bgaduh ar..
Siap bg tempoh lagi kat Leha tu suh pikir pilih yg mana satu..
Last2..Leha tu ckp..

"Maaf..saya dah tunang..InsyaAllah next month nak kawin.."

Buat malu je....

Nurul Fatihah Sidik said...

cinta itu buta ustaz...


huhu..bila ustaz nak update belog?suke bace cerita2 ustaz..best dan kelakar...dan dpt byk motivasi untuk diri...

Diya_nadia said...

bese la ustaz x kira laki ke perempuan bab2 clash nie confirm touching pnya..tp pape pown sy setuju no love before marriage :)

sarah said...

kesnya ustaz sgt beratla... kalu lelaki itu sanggup bermadu... huhu

affan said...

aik.. lelaki pulak ckp sanggup bermadu?

kalo soal mabuk cinta nih mmg susah nak ubat. ckp la macam mana pom ttp dgn alasan yang sama. nak jugak..!

pape hal kna mitak Allah la biar kuat ati nih.. betol ta ustaz?

fatinsyaz said...

pelik kan.. tp, kalau laki tu tinggalkan cinta untuk CINTA-NYA, insyaAllah, boleh ja..

creative worldwide said...

bila baca post ustaz saya bayangkan watak amir... muka dia macam david armugam!!

Anonymous said...

dialog kt citer nie betol ke??ke uztaz reka jeee...heheheh

Anonymous said...

Assalamu;alaikum ustadz, ksian juga erk kisah amir ni, mmg camtu la bdk2 zmn skrg ni kn.....tp papepun pling best watla istikharah dlm soal cinta2 ni, jgn pkir nak b'awek jer..... pkir trus bab2 msa dpn bsame smpi k syurge..... sbb klau dh nmya jdoh xkn k mne jgak. tp kes ssh nak lupakan awekni mmg ssh sgt la ktakan..... adakalanye smpi xkhusyu' nak solat, astaghfirullah..... tp smoga allah dgn kmurahannye mngurniakan kte sbg hmba2nye dgn kmanisan cnta yg hkiki, amin.... wallahualam.

Anonymous said...

Budi Pekerti Rasulullah SAW

Pernah suatu hari Rasulullah telah mendatangi kepada mereka dan baginda melihat Fatimah dan Ali sedang sama-sama menggilingkan biji-bijian. Rasulullah bertanya siapakah diantara kalian yang menghaluskannya di antara mereka berdua. Dan Ali memberitahu bahawa Fatimah lah yang telah melakukannya. Lalu baginda meminta Fatimah untuk bangun lalu baginda mengambil tempat Fatimah untuk menggiling pula.

Subhanallah! Barakahnya rumahtangga dalam keadaan begini. Mudah-mudahan kisah-kisah wanita yang dipaparkan akan dapat menjadi inspirasi kepada wanita untuk menjadi wanita yang unggul dalam menerajui ummah akan datang. Tangan yang menghayun buaian bisa menggoncangkan dunia dengan buaian takwa dan keimanan yang padu persis Masyitah yang rela terjun bersama bayinya ke dalam minyak panas semata-mata mempertahankan keimanannya dari cengkaman Haman dan Firaun. Juga persis Sumaiyah wanita pertama yang syahid mempertahankan keimanan yang mendalam kepada Allah dalam jiwanya. Juga persis wanita-wanita idaman Syurga yang harumnya melewati haruman Firdausi. Kekal menjadi INSPIRASI.

Angah said...

assalam ustaz...walaupun si amir tu tgh sedih dan citernye pun agak sedih tapi angah gelak guling2 baca post ustaz ni..:D

utk si amir tu, pesan kat dia: jgn le turutkan hati sangat, buang karan je, kalau smir masih belum lupa kepada nasi makna amir masih ok...makna amir akan ada ruang utk mellupakan GF nye itu...yang amir perlukan adalah MASA..

سيتي مستورا said...

syukran cerita yg menarik

Kak Aya said...

salam ustaz, nampaknya amir tu masih muda dan belum menempuhi lebih banyak liku-liku hidup.

Sayap Pejuang said...

hmm....prnah terbaca dlm 1 buku motivasi... katanya, jgn menduakn cinta Allah... cnta yg sejati hnya cntakn Allah...jka cnta pd mnusia juga, kna jdkn ia wasilah kpd cnta Allah... mcm mna? yakni cnta pd insan itu mendekatkn kta dgn Allah....tp, biarlah cnta krn Allah.... cntakn insan hnya krn Allah, bkn cntakn Allah krn mnusia... Carilh cnta Allah, slamanya xkn rugi...=)

Anonymous said...

salam ustaz....
sye nk tnye stu bnde pde ustaz... btol x Allah xpnah halang makhluk die berkasih syg o xde hkum yg mghramkn ckap tntg syg o cinta..asalkan setiap perlakuan dlam perhubungan 2 ikot syarak???

so ape msalahnye kalo xmndpat redha drpada parent bcoz parent die hanya melihat dri sisi gelap laki 2...pdahal die dlam proses nk brubah n mmg xktare tpi die sdg usaha...

cmne pndgan ustaz???

Hayati Nur said...

assalam..dok gelak guling2 bse blog ustaz..

MiMie MiZaH said...

hmmm... cinta tu buta ustaz, bila dah cinta diorang dah x dapat bezakan yang mana cinta, suka n sayang.. semua yang buruk depa nampak baik.. normallah cinta moden skarang ustaz.. :)