Pages

Tuesday, September 20, 2011

Jatuh Cinta Pada 'Ustaz' nya Dia....

Sewaktu di majlis perkahwinan anak Mudir Imam Muda, Ustaz Hassan Mahmud. Aku sempat berbual dengan ibu kepada Juara Imam Muda Musim Kedua iaitu Imam Muda Hassan. Ibunya begitu bersungguh menanyakan pengalaman aku sepanjang menjadi Imam Muda. Mungkin ada yang boleh dijadikan iktibar kepada anaknya.


Makcik : "Asyraf...jadi imam muda ni banyak ujian dak?

Aku      : "Ujian tu biasalah. semua orang rasanya hadapi ujian makcik....Cuma masa yang diluang bersama keluarga kurang sikit la".

Makcik : Bukan ujian tentang masa yang makcik maksudkan. Tapi ujian dari wanita?...ada dak yang kacau Asyraf?

Aku   : Hahah (Aku ketawa kecil dalam hati ) Makcik...makcik...saya dah kahwin makcik. Rupa pun tadak sangat. Pendek pulak tuh..hehhehe..(sengaja aku takmau story kisah sebenar). Hassan lainlah makcik. Dia bujang lagi. Mesti ramai peminat. Eloklah makcik nikahkan dia awal. Saya faham sangat keadaan Hassan.

Makcik : Betol Asyraf. Makcik memang nak nikahkah dia cepat-cepat. Kalau Asyraf nak tahu, di rumah makcik dah sampai banyak surat untuk makcik

Aku  : Surat apa makcik??

Makcik : Terus terang makcik cakap Asyraf. Ada banyak surat yang datang nak memikat Hassan. Siap panggil makcik bonda tersayang lagi. Yang sayunya, diorang bawa Sirah Nabi Muhammad. Katanya mereka ingin menjadi seperti Khadijah yang meminang Muhammad!!!

Aku   ; Wow...(tersentap mak)...hebat betul!!

Terkejut aku dengan kisah Ibu Hassan tadi. Kisah aku tidaklah sedahsyat itu. Sekadar 'hint-hint' ada lah. Kisah Hassan lagi 'power'. Siap hantar pinangan melalui 'bakal ibu mertua' lagi. Hebat wanita zaman sekarang. Rupanya laku juga pak ustaz ni kan.

Teringat kisah di zaman kampus dahulu. Sebilik bersama seorang blogger Islamik. Walaupun ia bukan Irwansyah "Pencinta Wanita'. Namun ayatnya buatkan 'Hadirnya Cinta'. Walaupun ianya tidak se'ustaz' mana. Namun raut jernih wajahnya, janggut sejemput di dagu dan ayat-ayat 'tazkirahnya' buatkan terlentoknya Si Dara. Katanya ini bukan cinta 'plastik' semata. Tetapi cinta haruman sunnah kata mereka. Semuanya menggunakan kosmetik 'Cinta Islamik'. Sungguh berbunga. Gugur kopiah sang lebai dibuatnya.

Berbekalkan MacBook Pro di atas meja study. Di celah bilik rumah sewa yang sempit bagaikan istana tikus. Shami seorang blogger ala-ala Islamik mula mengatur ayat. Beberapa buku agama mula ditarik satu persatu dari almarinya. Mungkin ada kisah baru yang boleh dikongsi dengan pembaca.


Dihiasi blognya dengan gambar yang penuh ke'macho'an. Gambar wajahnya bersama janggut sejemput yang digubah menjadi sedikit kabur sambil tertunduk kebumi seolah seorang pemikir menanti hujannya ilham dari langit. Siapa tidak kenal dengan penulis blog bernama Shami. Bukan sekadar ayatnya menusuk kalbu si pembaca. Malah unsur Islami yang diterapkan buatkan hati peminat bertambah goncang.Apatah lagi jiwa wanita selembut sutera.

Walaupun aku dan rakan yang lain memiliki blog yang hampir sama. Namun entah mengapa 'aura' blogger bernama Shami ini lebih menarik perhatian ribuan gadis diluar sana. Adakah kerana Shami mempunyai sedikit wajah yang agak macho mengikut KPi selera gadis Melayu. Ataupun ayat 'semanis kurma' yang terserlah di dalam penulisannya. Walaubagaimanapun tahniah kepada mereka yang tersedak imannya dengan sentuhan bahasa puitis agama oleh Shami. Namun bagaimana pula yang tersentap hatinya kerana jatuh cinta pada si penulis.

Aku :   Amboi Mi (nama glamour Shami), senyum Kad Mesra Petronas nampak. Dapat 'cikaro' baru ker dalam Twitter kau tu?

Shami : Kau tengok....Awek ni tersentuh la dengan tulisan aku tadi. Katanya blog aku benar-benar mengembalikan semangat yang hampir putus asa. Perghh...kelllaass kau Shami!!!(puji diri sendiri)

Aku :   Pandai kau bermain ayat cinta dengan dia ek. Aku ingatkan buka buku agama menulis pasal agama. Rupanya kau pasang perangkap 'chenta' ek. Nampak saja muka alim bercahaya. Rupanya hati berbunga-bunga.

Shami : Ish...ada pulak perangkap 'chenta'. Entry aku kali ni kisah 'Sabar dalam ujian hidup'. Tapi minah ni tak  pasal-pasal tangkap leleh la pulak. Bukan aku buat story cerita Romeo dan Juliet. Semuanya islamik tau.

Aku : Tapi apasal blog aku tadak pun awek yang jatuh cinta. Nak kata tak hensem, tak mungkin. Aku 2 juta kali lebih hensem dari kau.

Shami : Ha....tu yang kau kena belajar skil dari aku. Untuk pengetahuan kau. Awek-awek zaman sekarang ni dah ubah trend. Gadis-gadis di luar sana sekarang buntu dengan sikap lelaki zaman sekarang. Penuh dengan sikap 'crocodile'. Zaman sekarang, aweks mencari lelaki yang beriman, baik, soleh, pandai agama dan muka suci macam aku ni ha...kikiki...(Shami ketawa nakal) Kononnya nak jadikan kita sebagai pembimbing hidup mereka....hehehe.

Aku : Owh...sebab tu lah entry blog kau ada hadis-hadis sikit. Sebut ayat al-Quran sikit. Kononnya kau ni pembimbing hati wanita yang kekosongan lah..Camtu?

Shami : Bro...mana-mana bisnes pun kena tau permintaan market bro...Kau tau tak, blog aku ni bukan sahaja wanita Muslimah bagaikan Ustazah sahaja yang minat tau. Siap 'cikaro' tip top dan minah rempit pun tersungkur di persimpangan. Malah ada artis tempatan pun dah mula baca blog aku. Amacam ok dak niat ikhlas aku ni?

Aku  : "Ikhlas kau kata??...(aku melempar tuala ke muka Shami) Walaubagaimanpun Shami kau memang hebat. Sekurang-kurangnya kau taklah menulis benda yang merapu dalam blog kau kan Shami. Salute sama lu bro..Aku suka orang ikhlas macam kau bro!!!(aku dan Shami ketawa menghiasi kesunyian )

Shami mula menutup notebooknya. Sesi berblogger sudah tamat. Sudah tiba masa untuk teruna Malaya itu beradu. Dicapainya telefon Blackberry mengakhiri doa tidurnya dengan melihat perkembangan akaun laman sosialnya. Mungkin ada si dara yang bertegur sapa. Mungkin juga bertanya pandangan agama. Mungkin lebih advane lagi mahu menghubunginya. Biasalah, takkan melalui penulisan sahaja hati boleh terubat. Sekali sekala suara yang merdu juga boleh merawat.

Mataku terus memandang gelagat Shami. Aku harap kata-katanya tadi sekadar gurauan. Bukan satu kenyataan. Bersangka baik dengan Shami. Tak mungkin ia menjual agamanya hanya kerana mencari wanita. Mungkin niatnya berkongsi ilmu agama. Tapi apakan daya. Wanita sudah mula bijak memilih teruna. Tidak menjadi kesalahan bukan. Siapa yang tidak mahu bertemankan lelaki beriman. Tetapi awas dengan niat hipokrasi iman di imej kita. Untuk siapa iman itu dipersembahkan. Adakah pada mata wanita atau pada wajah RabbNya?. Tidak mungkin jejaka beriman membeli wanita dengan menggadaikan syurga.


Kisah aku bersama Shami 2 tahun dahulu terhenti di situ. Sambil tangan memegang gelas memerhati suasana meriah kenduri kahwin dirumah pengantin. Aku merenung tajam melihat isteri tersayang yang duduk makan di sebelahku. Matanya sentiasa memerhati tajam kepadaku. Aku tahu apa yang tersimpan di hatinya. Sungguh berombak matanya menjeling kepadaku sewaktu mendengar pengakuan Ibu Imam Muda Hassan. Tangannya tidak henti-henti mencubit pehaku di bawah meja makan. Bibirku tersenyum menghiasi bicara, walaupun sakitnya terasa di bawah meja. Hatiku terus berkata-kata. "Nasib baik aku dah kahwin!!!"

21 comments:

iQaH @ $yA said...

=))

Anonymous said...

kenapa saya rasa Shami di atas tu ialah saudara Hami Asraff? betul tak IM asyraf? :D

Auni said...

gadis mana yang taknak bersuamikan seorang iman kan ? seronok baca penulisan imam muda asyraff.. :)

zunnurain said...

ayt paling last tu dlm mksudnye...Blh thn jgk IM asyraf ni ye..heheh.neway, good entry.

amirnawawi said...

Entry menarik ustaz.. Teruskan menulis.. =)

yusuf mujahidin ™ said...

Asalamualaikum

dugaan org belum kawen ni kuat bro..
hehe

fAizAl_85 said...

Sangat-sangat menarik entri ustaz. Bahasa blog ustaz pon apa kurangnya? HeHe :)

AdiB MuNaJaF said...

nice entry bro...
salute ya ustaz.. ^_^

Anonymous said...

Ustaz, disini, ape pengajaran yang nak dititpkan ke[ada sang hawa ustaz?

bintun subakir said...

Suka ayat terakhir ustaz tu: "nasib baik aku dah kahwin!" Tersenyum saya sorg2 malam2 ni. Minta izin share ye.

Anonymous said...

meh sy komen kt blog ustaz ni hehehe
ekceli sy x pasti lak yg ade trend skang yg cr lelaki yg 'muke ada cahaye iman' ni...tp mungkin ade benarnye..
alhamdulilah, cuma...cabaran agak besar sbb lelaki sebegitu sukar dijumpai,...if ade pon, dh jd suami org mcm ustaz heheheh
best ayat2 ustaz :) santai tp terkesan..keep it up!

Anonymous said...

comel je perenggan yang last tu...

blueberry_cheesecake said...
This comment has been removed by the author.
blueberry_cheesecake said...

dugaan utk ustaz2 muda yg belum b'kahwin (even yg dah kahwin pon, dugaan jgk)
kenyataan! masa ust bagi kuliah d surau annur, bndr baru bangi - ada t'dgr suara makcik b'kata2 "boleh buat menantu nih"
haha..sy senyum aja tapi dlm ati duk kata "makcik, IM asyraf dah kahwin laa" (=

akulah ASYRAF said...

Eh...ni langsung tiada kaitan dengan blogger hami Asyraf...sy kenal Hami baru sangat2...tu zaman sy blajar dulu...kwn sy pun dia ok jer...dah kawin pun..

Pengajaran utk kaum hawa?...carik sendiri..

Tapi utk kaum lelaki ada kot..carik sendiri jugak..

Anonymous said...

best...tp BERTUAH sape yg memiliki ustaz hassan adli..=)

Fiza Ab. Rahman said...

Terima kasih IM Asyraf berkongsi cerita. Selamba je ibu IM Hassan tanya soalan maut tu depan isteri Asyraf. Hehe.

Adlilatun Nur said...

:)

cik Emilya Amri said...

hihi, entri menarik ustaz :) agak lucu tapi ade pengajaran .. keep it up.. suka laa baca, :)


p/s : teringin nk tgk isteri ustaz :) mesti comel kan ? :)

الفاضلة الدّكتورة نور الخديجة بنت محمد said...

Bagi saya, pengajaran u kedua2nya ( Adam dan Hawa )...masing2 perlu bersedia mental dan fizikal...seandainya anda tlh bersedia u melangkah ke alam seterusnya... ;-) seandainya belum bersedia lg...maka..anda tidak perlulah melibatkan diri dan hati dalam hubungan CINTA ni... ;-)

naieela said...

--->ustaz mmg banyak permintaan skng ni imam...jadi, harus berhati-hati... (^_^)v kehkehkeh~